Tisza Mozi Film FesztiválMagyar
Tisza Mozi Tisza Mozi
2017
2015
2013
2011
2009
2007
2005
2003
2001
Szolnok
Díjazottak

ÁTADTUK AZ ALEXANDRE TRAUNER ART/FILM FESZTIVÁL DÍJAIT   


DÍJAZOTTAK 2018


Európai nagyjátékfilmes versenyprogram

A fődíjat a Spanyolország királynője című film látványtervezője Juan Pedro de Gaspar látványtervező nyerte. A díj összege 750 ezer Ft.

A második díjat az észt November című film látványtervezője, Matis Mäestu és Jaagup Roomet kapta. A díj összege 450 ezer Ft.

A harmadik díjat Patrick Dechesne és Alan Pascal Housiaux kapták a Királyi játszmák című francia film látványtervezéséért.

A díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel.

Cobler Ádám, a RomisFilm képviselője, a Spanyolország királynője és a Királyi Játszmák c. filmek magyarországi forgalmazója átveszi a díjat.


KÉPZŐMŰVÉSZETI FILMES KATEGÓRIA

A kategória első díját Martin Cooper kapja A lélek nyomai (Traces of the soul) című filmjéért. A díj összege: 750.000 Ft.  

Martin Cooper, rendező, Demeter Isvtán fesztiváligazgató és Demeter Éva, nemzetközi kapcsolatok koordinátora

A kategória megosztott második díját kapta: Traub Viktória, Sellők és Rinocéroszok (Mermaids and Rhinos) című filmje és Horváth Mária Cigánymesék: Hogyan lett az ember című filmje. A díj összege: 250-250 ezer Ft.


Traub Viktróia Traub, rendező /Demeter István, fesztiváligazgató, Demeter Éva, nemzetközi kapcsolatok koordinátora


Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm képviselője, a Cigánymesék producere / Demeter István, fesztiváligazgató

A kategória harmadik díja, a legjobb művészportré: Jarosław Migoń Egy néző naplója (Diary of a Beholder) című film kapja. A díj összege: 250 ezer Ft.


Jarosław Migoń, rendező

A díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel.

Az MMA különdíjában részesült Sulyok Gabriella Üzenet (Message) című filmje. A díj összege 500 ezer Ft.

Sulyok Gabriella, rendező és Szemadám  György az MMA tagja


A díjazottakról részletesen:

A fesztivál  idén először meghirdetett európai nagyjátékfilmes versenyprogramjában a zsűri a látványtervezőket díjazta. A fődíjat Juan Pedro de Gaspar kapta a Spanyolország királynője (The Queen of Spain) című spanyol film  látványtervezéséért. A képzőművészeti filmek kategóriájában az első díjat  Martin Cooper vihette haza A lélek nyomai (Traces of the soul) című filmjéért. Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál elismeréseit a szombat esti záróünnepségen adták át, a Szolnoki Galériában.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a  Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott fesztivál záróünnepségén Demeter István, fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte: idén új kategóriával kibővülve, a látványtervezők munkássága előtt tisztelegő válogatást mutattak be.  Öt nap alatt több mint  100 vetítést tartottak. Ezek közül 10  film az  európai nagyjátékfilmes versenyprogram része volt, 82 a képzőművészeti  filmes  versenyprogram részét képezte, 23 film szerepelt a panoráma programban.

A nagyjátékfilmes zsűriben foglalt helyet Allan Starski, Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László, látványtervező. A fődíjat a Spanyolország királynője című film látványtervezője Juan Pedro de Gaspar látványtervező nyerte, a polémikus megközelítéséért, illetve a magyar csapat szakszerű mestermunkájáért/mesteri szakértelméért, amivel valóra váltották a látványtervező elképzeléseit. A második díjat az észt November című film látványtervezői, Matis Mäestu és Jaagup Roomet  kapta. A film az operatőr és a látványtervező kreatív együttműködésével, illetve a tündérmeseszerű világot tükröző díszletével érdemelte ki a zsűri elismerését. A harmadik díjat Patrick Dechesne, Alan Pascal kapták a Királyi játszmák című francia film látványtervezéséért. az eredeti helyszíneken való kreatív térhasználat, a történetmesélés realista megközelítését szolgáló részletek gondos kidolgozása, és a jelmez- és látványtervező példaértékű együttműködése miatt.

A zsűri különdíjában részesül az Örök tél című film és látványtervezői: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória. A zsűri különdíját azért érdemelte ki a film mert hűen mutatja be  a közép-európai és a magyar történelem egy igen nehéz korszakát.

A képzőművészeti kategória versenyfilmjeit  M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, Richly Zsolt, animációs rendező  és Sinkó István, képzőművész értékelte. A kategória fődíját   Martin Cooper kapta  A lélek nyomai (Traces of the soul) című filmjéért.  A film képi világa és a téma kuriozitasa egyaránt revelatív volt. A rendező sikeresen mutatta be a filmen keresztül azt a sajátos kulturális közeget, amely az írás, mint jel fogalmát érinti. Egy missziót vállal az egymástól eltérő kultúrák sajátos találkozási pontjának bemutatásával.


A kategória megosztott második díját kapja: Traub Viktória, Sellők és Rinocéroszok című filmje és Horváth Mária Cigánymesék: Hogyan lett az ember című filmje. A kategória harmadik díja, a legjobb művészportré: Jarosław Migoń Egy néző naplója (Diary of a Beholder) című film kapta. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában részesült Sulyok Gabriella Üzenet  című filmjéért. 

A díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 1,5-1,5 millió forintos díjazásban részesítette a képzőművészeti és látvány versenykategóriák legjobbjait.

Az első alkalommal adták át a látványtervezői fesztivál-díjat, amelyet Didier Naert, a Trauner-hagyaték kezelője tervei alapján Pogány Gábor Benő mintázta meg és öntötte bronzba.


 

Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál 2018
Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál - 2018
A filmszemle katalógusa:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 7280 KB
Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál - 2018
A filmszemle műsorfüzete:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 2370 KB
2018
2016
2014
2012
2010
2008
2006
2004
2002
2000
Kapcsolat