Tisza Mozi Film FesztiválMagyar
Tisza Mozi Tisza Mozi
2017
2015
2013
2011
2009
2007
2005
2003
2001
Szolnok
Animációs filmek

Animációs filmek az ATAFF képzőművészeti filmes versenyprogramjában

Fesztiválunkon 10 új európai nagyjátékfilm és öt filmklasszikus – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder, Marcel Carné alkotásai – mellett műsorra tűzünk 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről.


Bemutatkozás /Debut

A képzőművészeti versenyprogramban összesen 43 animációs film szerepel, köztük olyan alkotók munkái, mint az Oscar-díjas (1992, Mona Lisa Descending a Staircase) animációs rendező, Joan Gratz filmje, A második eljövetel, amely William Butler Yeats hasonló című, az I. világháború borzalmas utóhatásai kapcsán íródott versén alapul.

A válogatásból tizenkettő magyar animáció, köztük olyan alkotósokkal, mint Traub Viktória: Sellők és rinocéroszok,s rinocéroszok, amely sorra nyeri a díjakataz indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál és a kaliforniai Women’s Film Festival Legjobb Animáció Díját is hazavitte -, és folyamatosan Oscar-kvalifikáló fesztiválokon versenyez.

Sellők és rinocéroszok

A fesztivál nézői továbbá láthatják majd Tóth Roland: Istók c. filmjét, amely a XVIII. század derekán megtörtént eseményeken és az abból keletkezett legendán alapul, Baka József András alkotását, aki első animációs filmjével, a Fordítva című fekete-fehér animációval pályázott a fesztiválra. Gyulai Líviusz, Kossuth- és Munkácsy-díjas animációs rendező és grafikus az Egy komisz kislány naplója című animációs sorozatával került be a versenyprogramba. A Kecskemétfilm gyártásában készülő sorozat, a Cigánymesék három epizódja Horváth Mária, Szoboszlay Réka és Balajthy László rendezésében szintén versenyprogramban van.

A Balázs Béla- és Kossuth-díjas Orosz István és a római MashRome Film Fest nagydíjas Horkay István közös munkája, az Albrecht Dürer rinocérosza, valamint a szintén Balázs Béla-díjas M. Tóth Éva Tranzit című tusanimációs alkotása, a MOME-s Hegyi Olivér: Take me please c. animációs rövidfilmje és Szabó-Nyulász Melinda: Köztespont című filmje is versenyben vannak.

Csehországból (4) és Lengyelországból (5) több animáció is bekerült a versenyprogramba. A híres Zlín-i animációs iskola, a Tomas Bata Egyetem több alkotója is nevezett és filmjével bejutott a fesztiválra: Veronika Zacharová: A ház, Kateřina Čupová: Kovlad, Zuzana Čupová: Lakodalom című filmjeikkel, Mikkel Odehnalu: Társ c. animációs művével, amely zene és kép játéka egy egyszerű történettel egy sirályról és a tengerről. Lengyelországból, a Varsói Szépművészeti Egyetemen diplomázott Katarzyna Kijek filmje, a Debut, Marta Pajek: Lehetelen alakok és egyéb történetek és Marcin Podolec: A szelíd óriás és Marta Wiktorowicz: Fekete Volga és Kacper Zamarło: Répaföld című animációja érkezik a fesztiválra.

Oroszországból négy film került válogatásba: a TOFUZI- és Melbourne-i Animációs Fesztivál-győztes Sasha Svirsky: Hogyan rajzoljunk embert kilencféleképpen?, amit az Anilogue zsűrije is említésre méltónak tartott, valamint Vera Daydakova animációja, Az utolsó áldozat és Liana Makaryan: A vakok tanmeséje stop-motion filmje, Tatiana Skorlupkina kísérleti animációja, amely a New York-i Bad Film Fest-en elnyerte a Fantasztikus Alliteráció Díját.


Az út /The Path

Európából lesz még film továbbá Németországból, Franciaországból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból és Fehéroroszországból. Roman Burmakov belorusz animátor filmje, a Krasnoludki, és Léa Fabreguettes francia animációs rendező két filmje is versenyben van. Deniz Zagli: Apa és fia című filmje Németországból érkezik Szolnokra, miután számos animációs fesztivált megjárt. A portugál Daniela Fortuna filmjét – Lakott/Inhabited - a Cinema Luso-Brasileiro Fesztiválon a zsűri dicséretben részesítette. A szintén portugál Nadia Schilling bemutatkozó albuma első kislemezének videoklipje is az animációs versenyprogramba került, a rendező Joao Pombeiro. Olaszországból a firenzei alkotópáros, Valentin Osadcii & Stefania Balocco: Az ösvény című filmje szerepel a versenyprogramban. A spanyol Marie Paccou animációja, az Egy kis szeretet megjárta a Hiroshimai Animációs Filmfesztivált, hogy most az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon kössön ki.

Az Egyesült Államokból Joan Gratz filmje mellett további 3 film mutatkozik be a fesztiválon: a Fekete lyukak című sci-fi animáció, amely a SUNDANCE fesztiválon debütált, Hanna Kim: Raccoon and the light című animációja, valamint a New Yorki Harry Rubin-Falcone új filmje, az Anyám és a héja, amelyben anya és lánya az őszi napot beszélgetéssel tölti. A nyüzsgő városra néző teraszon szó esik a szorongásról, a szülői feladatokról és a kétségekről. Csatlakozik hozzájuk egy héja. Stop motion animációt nézhetünk Kanadából: William Allinson: Új matek.

Kínából, Iránból, Tajvanról és a Fülöp-szigetekről is jutottak versenybe filmek. A kínai Qi Yao: A tehénpásztor és a szövőlány című filmje egy kínai népmesén alapul, az animációs filmet számos fesztiválra hívták már meg. Iránból két animáció érkezik a fesztiválra: Asghar Safar & Jalai Yekta Abbas: Hezar Afsan című animációja az iráni 30. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Filmfesztivál Nagydíját vihette haza. Az iráni animációs rendező, Kianoush Abedi: ALPHABET című filmje is versenyprogramban van. Az alkotó első animációs rendezése a The Nest of Kindness c. rövidfilm volt, melyet az Iranian Young Cinema támogatott. Lesz a programban animáció a Fülöp-szigetekről - Gilb Baldoza: A gyerekekről megfeledkeztünk, amely a szigetország 2 fesztiválján is söpört be díjat /Piling Obrang Vidyo XIV – Best Experimental Film; Aseannale Film and Multimedia Competition – Best Animation Film/. Chai Tse-Chang: Elveszett irányítás című filmje pedig Tajvanról nevezett.  


Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál 2018
Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál - 2018
A filmszemle katalógusa:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 7280 KB
Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál - 2018
A filmszemle műsorfüzete:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 2370 KB
2018
2016
2014
2012
2010
2008
2006
2004
2002
2000
Kapcsolat