Tisza Mozi Film FesztiválMagyar
Tisza Mozi Tisza Mozi
2017
2015
2013
2011
2009
2007
2005
2003
2001
Szolnok
A 2019-es Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Díjazottjai
Nagy sikerrel zárult október 19-én, szombat este az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál. A Szolnoki Galériában megrendezett ünnepélyes zárógálán részt vettek a filmszakma képviselői, a hazai és külföldi alkotók jelenlétében átadták a fesztivál díjait.

A legjobb látványtervezésért járó díjat Az Elárult arany című cseh film nyerte el, megosztott második díjat az osztrák-német koprodukcióban készült A Trafikos és a Valan – Az angyalok völgye című magyar film kapta. A fesztiválon - a hagyományokhoz híven - a Láthatóvá Tett Tudomány versenyfilmes és a Fiatal rendezők: Kisjátékfilm és Animáció kategóriáiban is kiosztották a díjakat.


Az idén 50. születésnapját ünneplő Szolnoki Filmfesztiválok programjában öt nap alatt több mint 150 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az európai nagyjátékfilmes versenyprogramban mutattak be, 92 pedig a Láthatóvá tett Tudomány és Fiatal Rendezők: Kisjátékfilm és Animáció kategóriájának része volt.

A záróünnepségen átadták az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíjait, amit Jankovics Marcellnek és Gyulai Líviusznak ítéltek oda. Jankovics Marcell nem csak rajzfilmrendezőként, illusztrátorként, hanem kultúrtörténészként is közismert, megjelent könyvei széleskörű érdeklődésére utalnak. Életmű-díja tehát nem csak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szól. Gyulai Líviusz munkásságát egyedülálló stílusérzék, virtuóz grafikai tudás és derűs, intelligens szellemesség jellemzi, az odaítélt díj tisztelgés egy töretlen, példaadóan egyenes vonalú életpálya egésze előtt.

A legjobb látványtervezésért járó fődíjat Az elárult arany című cseh film látványtervezője, Jirí Sternwald nyerte, a fődíj értéke 700 ezer forint. A film hitelesen idézi fel a múlt század közepének hangulatát, a kidolgozott külső és belső helyszínek, a hangulatos terek pontosan illeszkednek a dramaturgiai elemekhez, a cselekménnyel mindvégig koherens látvány befogadja a nézőt és mindvégig segíti a történet minél teljesebb átélését.

Megosztott második díjat kapott az osztrák-német koprodukció, A Trafikos című film látványtervezője, Bertram Reiter. A látványtervező rendkívül kidolgozott, egységes hangulatú és színvilágú látványblokkok létrehozásával teremtette meg a film atmoszféráját. Az értékelésben a zsűri külön kiemelte a kis alapterületű, de mégis sokféleképpen fényképezhető alaphelyszín, a trafik variábilis kialakítását. Szintén második díjjal jutalmazta a zsűri a Valan – Az angyalok völgye című magyar film látványtervezőjét, Damokos Csabát, aki a helyszínválasztásával drámai kontrasztot teremtett a fenséges természeti táj és a szűk, nyomasztó belsők között. A zárt, érzelemmentes, eltompult emberi környezet színvilága hitelesen érzékelteti a dráma emocionális világát, kivételes ellentétbe állítva a természet tiszta tónusaival. A megosztott második díj összege 400-400 ezer forint.

TOVÁBBI DÍJAZOTTAK

A Láthatóvá Tett Tudomány versenyfilmes kategória díjazottjai

A kategória fődíja (a díj összege 500 ezer forint)
Állatok királya /King of beasts
Rendező: Tomer Almagor, Nadav Harel

A kategória második díja (a díj összege 400 ezer forint)
Hosszú vágyakozás/Long Yearning
Rendező: Elliot Spencer

A kategória harmadik, megosztott díja (a díj összege 300-300 ezer forint)

Föld/Terra
Rendező: Julia Kushnarenko

Carlotta arca/Carlotta’s Face
Rendező: Valentin Riedl, Frédéric Schuld

Dicsérő oklevél
A vonalak meghajlítása – Robert Wiggs szobrászata/ Bending Lines: The Sculpture of Robert Wiggs
Rendező: Allison Bohl DeHart, Peter

A Fiatal rendezők animációs és kisjátékfilm kategóriájának győztesei

Első helyezett (500 ezer forint)
Titokban/Clandestine
Rendező: Gerard Vidal-Cortes

Második helyezett (300 ezer forint)
Átkozott nyári napok/Dog days of summer
Rendező: Nikola Stojanovic

Megosztott harmadik helyezett (100-100 ezer forint)
Zenedoboz/Music Box
Rendező: Veronika Pasterna Szemlova

Szakadék/Chasm
Rendező: Ana Trebše

Dicsérő oklevél
Tetemre hívás/Corpse
Rendező: Pálinkás Barbara

A díjakat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel.

A filmszemle katalógusa:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 12088 KB
A filmszemle műsorfüzete:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 5658 KB
2018
2016
2014
2012
2010
2008
2006
2004
2002
2000
Kapcsolat