Tisza Mozi Film FesztiválMagyar
Tisza Mozi Tisza Mozi
2017
2015
2013
2011
2009
2007
2005
2003
2001
Szolnok
Köszöntő
Szemadám György Míg a képzőművészet hagyományos műfajairól elmondható, hogy a Homo sapiens megjelenésével egyidősek, addig a film még másfél évszázados születésnapját sem töltötte be, hiszen az első mozgókép mindössze 1878-ban készült, a lovával galoppozó Salle Gardnerről, s a Lumiére testvérek csak 1895 december 28-án tartották az első nyilvános vetítést. Kezdetben persze elkényeztették a vizuális művészetek e legfiatalabbját, hisz nem kisebb ember, mint maga Lenin - a tévedhetetlen ítész - mondta ki róla, hogy: "Minden művészetek közt számunkra a legfontosabb a film!". (A maga propagandisztikus céljait tekintve, tökéletesen igaza is volt.) De a huszadik század elejének művészeit is elkápráztatta a mozgóképben rejlő lehetőség, s nagy jövőt jósoltak a műfajnak. Moholy Nagy László például, tanáros szigorúsággal, így vázolta fel a jövőjét: "(A játékfilm - amely, legalábbis szellemileg, kétséges kategóriája a filmalkotásnak - már eleve kikapcsolandó.) Hátramarad tehát a riportázs, a szín -, az álláspont - és mozgáskísérlet, a trükkfilm, s az egész fölépítményeként a filmmontázsé."

Tudjuk: a jóslat legkevésbé sem vált be, hisz a Moholy Nagy által csak zárójelben való említésre érdemesített - és időközben hallatlanul népszerűvé vált, immár "moziként" becézett - játékfilm messze maga mögé utasította a film egyéb lehetőségeit. Később aztán - mint ahogyan azt az elkényeztetett ifjú örökösöktől megszoktuk - még felmenője - a képzőművészet - életképességét is elvitatta (lásd: "a táblakép festészet meghalt"), s bátyjával - a fotóval - együtt az örökségét követelte. Ennek egyik eredménye az, hogy a nagy nemzetközi képzőművészeti vásárokon ma már hagyományos eszközökkel megformált képzőművészeti alkotásokat csak elvétve lehet látni, míg a fotó - művek és a video - installációk teljes létjogosultságot nyertek képzőművészeti alkotásként. A különös csak az, hogy a kortalannak tűnő képzőművészet mellett a filmművészet egyre inkább koravénnek látszik. Rembrandt vagy Velazquez alakjai akár ma is köztünk élhetnének, míg egy ötven éve készült filmalkotásban már avíttnak tűnik a női hajviselettől és az öltözködéstől kezdve a világítástól a vágások ritmusáig, szinte minden.

Itt, Szolnokon, 45 éve örülhetünk a 2000 óta már nemzetközivé lett Képzőművészeti Filmszemlének, ami bennem - a képzőművészben - olyan jóleső érzést kelt, mint amikor (egyre kevesebbszer) valakit tisztelettel hallok beszélni a felmenőiről.

Szemadám György
Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetköti Fesztiválja - 2014
A filmszemle katalógusa:
    Adobe Acrobat formátumAdobe Acrobat formátum (PDF): 12805 KB
2018
2016
2014
2012
2010
2008
2006
2004
2002
2000
Kapcsolat